1,500 kg calcan, 3 linguri unt, 1/2 lingură făină, 200 g
smântână, sare, piper.
Se curăţă un calcan de mărime potrivită şi se pregăteşte ca
pentru fiert. Se unge cu unt o farfurie rezistentă la foc. Se sărează calcanul cât trebuie, se aşază în farfurie cu partea
albă în sus. Se stropeşte bine cu unt. Se acoperă cu un capac sau, dacă
lipseşte, cu o coală de hârtie albă mai tare, de mărimea farfuriei. Se dă la
cuptor la foc mijlociu, se ţine aproximativ o oră. Se unge din timp în timp cu
untul din farfurie. Se încearcă cu un chibrit, ca şi calcanul fiert, şi când
este gata, se scoate din cuptor şi se
curăţă de piele.
Separat se încălzeşte o jumătate lingură de unt. Când este
fierbinte se pune tot atîta făină şi se amestecă fără a lăsa să se
îngălbenească. Se adaugă smântâna, turnată câte o linguriţă, şi se amestecă
mereu. Se adaugă sare şi piper. Se ţine la cald, într-un vas cu apă fierbinte.
Cu 10 minute înainte de a servi, se toarnă sosul în farfurie peste calcan. Se
serveşte foarte fierbinte.
0 comentarii :
Trimiteți un comentariu