1 kg carne macră, 1 felie pâine, 100 g
slănină, 1 ou, sare, piper, 2 cepe, 1 morcov, 1 lingură untură, 1 păhărel de
vin alb.
Se taie
carnea felii ca pentru şniţele, de 1 cm grosime. Se bat cu ciocanul de lemn
pentru a se subţia aproape la jumătate, fără însă să se rupă. Se taie marginile
cu cuţitul, astfel încât bucăţile obţinute să aibă aceeaşi mărime, cam de 10 cm
pe 15 cm. Resturile de carne, ca un sfert de kilogram, se dau de două ori prin
maşină, împreună cu o bucăţică de miez de pâine muiat în lapte şi stors şi 100
g de slanină proaspătă. Se amestecă bine într-un castron, împreună cu un ou,
sare piper. Se udă un fund de lemn şi se aşază bucăţile de carne una lângă
alta. Pe fiecare bucată se pune o cantitate egală de umplutură, care se întinde
cu un cuţit ud, apoi se rulează şi se leagă cu aţă. Se aşază într-o cratiţă
felii subţiri de ceapă, cu o lingură de untură, iar peste ele un rând de felii
de morcov. Se pun ruladele deasupra, una lângă alta, nu însă prea strânse. Se
dau la cuptor, până încep să se rumenească. Se toarnă apoi un păhărel de vin
şi, dacă este, zeamă de carne. Se acoperă şi se lasă să fiarbă înăbuşit un ceas
şi un sfert. Se scoate capacul şi se udă de câteva ori carnea cu sosul scăzut
din cratiţă. Se scot ruladele, se desfac aţele, se ţin la cald. Se scurge
grăsimea din cratiţă; în sosul care a mai rămas, se adaugă două Iinguri de apă
şi se lasă la foc iute să dea câteva clocote. Se trece prin sită, se toamă
peste rulade. Se servesc cu macaroane sau cu piure de legume.
0 comentarii :
Trimiteți un comentariu