1 kg
carne, 1 l apă, 1 morcov, 1 ceapă, 1 pătrunjel, 1 lingură unt, 1 lingură făină,
sare.
Se taie carnea în bucăţele potrivite. Se pune la fiert cu
un litru de apă rece şi sare. Carnea trebuie să fie acoperită cu apă. Când dă
în clocot, se ia spuma de 2 — 3 ori. Se adaugă un morcov, o ceapă şi o rădăcină
de pătrunjel. Se lasă să fiarbă încet. Cratiţa se ţine pe trei sferturi
acoperită. Separat, într-o cratiţă, se prăjeşte, fără să se rumeneascâ, o
lingură de făină cu o lingură bună de unt. Se stinge cu zeama în care a fiert
camea. Se lasă să dea câteva clocote. Sosul trebuie să fie gros ca o smântână
şi fără nici un cocoloş. Se toarnă sosul peste came, după ce s-a scos
zarzavatul, se ţine fierbinte pe foc, fără să fiarbă. Dacă mâncarea nu este
servită imediat, se ţine cratiţa în apă fierbinte, iar deasupra se pun câteva
bucăţele de unt proaspăt, ca să nu se formeze pieliţă. După gust, se pot adăuga
în ciulama şi ciuperci tăiate şi înăbuşite în unt. Mâncarea devine mai
gustoasă.
0 comentarii :
Trimiteți un comentariu