Se curăţă curcanul, se spală în mai multe ape. Se scurge
bine, se sărează şi se lasă astfel să stea o oră. De obicei se taie vârful
aripilor şi picioarele, din care se pregătesc, împreună cu măruntaiele, piftii
sau altă mâncare. Se aşază într-o tavă potrivită ca mărime, cu 2 — 3 linguri de
apă şi o lingură de untură, se dă la cuptor. Se unge mereu cu sosul din tavă.
La început se lasă focul mai mic, ca să se frăgezească cu încetul, apoi se
iuţeşte focul, iar curcanul se unge cu puţin ulei amestecat cu rom, sau numai
cu untură — nu însă cu aceea din tavă — pentru ca să se rumenească. Cu jumătate
de oră înainte de a fi gata, nu se mai unge de loc. Un curcan potrivit de mare
se ţine circa două ore şi jumătate la cuptor. Curcanul fript este tăiat pe
fund. Se desprind piciorul şi aripa de la încheietură, iar pieptul se taie în
felii subţiri, puţin oblice pe coşul pieptului. Se aşază frumos pe farfurie. Se
scurge grăsimea din tavă, sosul rămas se lasă să dea câteva clocote cu o
lingură de apă, se strecoară, se serveşte în sosieră. Tot atât de gustos este
şi curcanul servit rece.
Home
»
Mancaruri cu carne
»
CURCAN FRIPT
0 comentarii :
Trimiteți un comentariu