500 g cartofi, 2 linguri unt, 3 linguri
lapte, sare.
Se curăţă cartofii, se taie în sferturi şi se pun la fiert
într-o cratiţă cu apă cât să-i acopere şi puţină sare. Se fierb repede, se
scurg de apă şi se trec cât sunt fierbinţi printr-o sită. Se bat bine cu unt în
cratiţa în care au fiert. Când au devenit albi şi spumoşi ca o cremă, se adaugă
laptele fierbinte, câte puţin. Se mai bat apoi pe foc, ca să se înfierbânte,
fără însă să se rumenească pe fund sau să fiarbă. Se potriveşte gustul sărat.
Se serveşte imediat. Cu cât aşteaptă, cu atât este mai puţin gustos. Se poate
pregăti piureul fără să se mai treacă prin sită cartofii. Astfel, după ce au
fiert, se scurg şi se sfărâmă bine cu o lingură de lemn, pe margmea maşinii. Se
adaugă untul şi laptele şi se mai bat repede, până nu rămâne nici un cocoloş.
0 comentarii :
Trimiteți un comentariu