3 porumbei, 2 linguri unt, 150 g
arpagic, 50 g slănină afumată, 1 linguriţă făină, 1/2 ceaşcă zeamă de carne, 2
ceşti mazăre verde, 1 linguriţă zahăr, sare.
Pentru orice mâncare, trebuie aleşi totdeauna numai porumbei tineri. Se
curăţă ca şi puii, se sărează şi se pun într-o cratiţă, întregi, astfel încât
să nu fie înghesuiţi, cu puţin unt. Se adaugă arpagicul curăţit şi slănina
afumată, tăiată în cuburi mici. Se dau la foc potrivit şi se ţin să se
rumenească frumos atât porumbeii, cât şi slănina. Cratiţa se mişcă mereu, ca să
nu se ardă arpagicul. Se face separat un rântaş mai închis din 1/2 lingură de
unt şi făină, se stinge cu zeama de carne. Se toarnă sosul în cratiţa cu
porumbeii. Se adaugă mazărea boabe, o linguriţă de zahăr şi sare. Se lasă să
fiarbă înăbuşit până ce mazărea este gata (circa trei sferturi oră). Se taie
porumbeii în două, se aşază pe o farfurie. Se scurge grăsimea, aplecând cratiţa
într-o parte. Se toarnă apoi mazărea cu sosul peste friptură.
0 comentarii :
Trimiteți un comentariu