1,500 kg carne, 50 g slănină, 2 ceşti
zeamă de carne, 3 cepe mijlocii, 2 — 3 căţei de usturoi, 1 lingură untură, 2
foi de dafin, 5 boabe piper, sare.
Se alege o bucată de pulpă sau altă carne macră. Se
sărează, se împănează cu slănină şi cu usturoi, se leagă, pentru a căpăta o
formă şi se pune la fript într-o cratiţă cu puţină untură. Se întoarce pe toate
părţile. După 20 minute se toarnă două ceşti de apă sau zeamă de carne. Se
adaugă ceapa tăiată felii subţiri, foile de dafin şi piperul şi se dă la
cuptor, acoperită, să fiarbă înăbuşit timp de trei ore. Între timp se întoarce
de două ori. Se scoate capacul şi se unge friptura din când în când cu zeama
din cratiţă. Se mai ţine astfel 1/2 oră, până când capătă culoare frumoasă.
Sosul trebuie să fie scăzut, totuşi, dacă este nevoie, se mai adaugă puţină
apă. Se aşază carnea pe farfurie, se scoate aţa, se taie felii. Sosul se trece
prin sită se toarnă deasupra sau se
amestecă cu puţină smântână şi se serveşte cald în sosieră. Friptura se
serveşte cu garnitură de legume.
0 comentarii :
Trimiteți un comentariu