1 limbă cam de 1 kg, 3 l apă, 2 cepe, 1
pătrunjel, 10 boabe piper, 1 foaie de dafin, sare. 1 felie de pâine, 1 ou (sau 1 lingură
făină), 1 linguriţă de verdeaţă tocată, sare, piper, 1 1/2 lingură unt sau
untură, 1/2 lingură făină, 2 linguri smântână.
Se fierbe Iimba. Se curăţă de piele şi se taie grăsimea şi carnea
dinspre gâtlej, astfel încât să capete o formă. Se desface
limba în lungime, în două, cu un cuţit, se scoate puţină carne dinăuntru, se dă
prin maşină împreună cu grăsimea, cu carnea scoasă de la gâtlej şi cu miezul de
la o felie de pâine muiat în lapte şi bine stors. Se adaugă un ou, sare, piper
şi verdeaţă tocată. Se umple limba şi se leagă cu aţă ca să nu iasă umplutura.
Se pune într-o tavă la cuptor, cu o lingură de unt, şi se toarnă deasupra, din
când în când, câte puţin din zeama în care a fiert limba. Se ţine astfel să
fiarbă înăbuşit încă o jumătate de oră. Separat se prăjeşte uşor 1/2 lingură
făină în tot atîta unt. Se stinge cu o ceaşcă de zeamă în care a fiert limba.
Se amestecă smântâna. Se face un sos nu prea gros, care se toarnă peste limbă.
Se lasă să dea împreună câteva clocote. Înainte de a servi se scot aţele. Se
taie limba felii şi se aşază pe farfurie astfel, încât să pară întreagă. Se
serveşte fierbinte.
0 comentarii :
Trimiteți un comentariu