3 vinete mijlocii, 150 g ulei, o lingură oţet, sare.
Pătlăgelele
vinete se coc pe jăratic sau pe flacără, la gaz. Se ţin pe foc iute până încep
să se moaie şi se înegreşte coaja. Cât sunt încă fierbinţi, se curăţă cu grijă
de coajă, se spală bine în apă rece, ca să nu rămână nici cea mai mică fărâmitură de coajă înegrită, şi se
pun pe un fund de lemn. Se apasă cu mâna ca să se scurgă apa din ele şi se
toacă cu un cuţit de lemn. Se pun într-un castron, se sărează şi se bat bine cu
furculiţa sau cu o lingură de lemn, punând ulei îndeajuns. Oţet şi ceapă tăiată
mărunt se pun după gust. La începutul verii când vinetele sunt încă scumpe, se
sporesc cu dovlecei fierţi, în părţi egale, în felul următor: se aleg dovlecei
tineri, fără seminţe, se rad de coajă şi
se pun la fiert în apă sărată. Când sunt gata, se pun într-o pânză să se scurgă
bine de apă, cel puţin o oră.
0 comentarii :
Trimiteți un comentariu