1,500 kg calcan, 21 apă, sare, 6 cartofi
mijlocii, 50 g unt proaspăt.
De obicei calcanul nu se serveşte întreg. Când este de
mărime potrivită, se curăţă înăuntru, se taie cu un foarfece mare coada şi
înotătoarele de jur împrejur şi se spală bine în mai multe ape. Se face o
tăietură în lung pe partea unde pielea este neagră, aproape de şira spinării,
astfel încât la fiert peştele să fie pătruns la fel de căldură. Se aşază
peştele în vasul special de fiert peşte cu partea albă în sus, cu apă rece şi
puţină sare. Se pune la foc mare până începe să fiarbă. Se trage apoi pe
marginea maşinii şi se lasă să fiarbă în clocote mici. Se încearcă cu un
chibrit. Când lemnul intră uşor în partea cea mai groasă, peştele este fiert.
Se curăţă de piele, se aşază pe farfurie şi se serveşte cu cartofi fierţi şi cu
unt.
Peştele tăiat din bucată se fierbe în acelaşi fel. Foarte
gustos este ficatul de calcan. Se poate pregăti fiert sau prăjit, ca şi
peştele.
0 comentarii :
Trimiteți un comentariu