3 duzini de melci, 1 pahar oţet, 1
lingură sare, 1 pahar cu vin, 1 ceapă, 1 morcov, 3 căţei de usturoi, cimbru,
dafin, sare, 10 boabe piper.
Melcii sunt mai gustoşi începând
din octombrie până în martie, când se închid pentru iarnă cu o pojghiţă ca un
capac, formată din sucurile lor întărite. Se pot mânca şi în lunile de vară; în
acest caz trebuie ţinuţi însă 15 zile într-un paner închis sau într-o cutie,
într-un loc răcoros, ca să elimine toată murdăria din intestine, deoarece
aceasta strică gustul mâncării. Se spală melcii bine în mai multe ape. Dacă au
capac acesta se desprinde uşor cu vârful unui cuţit ascuţit. Se pun într-un vas
încăpător şi peste ei se toamă un pahar de oţet şi o lingură de sare de
bucătărie. Se amestecă uşor şi se ţin astfel două ore, pentru ca sucurile să se
dizolve. Se scurg şi se spală în mai multe ape. Se fierb apoi cu 1/2 litru de
apă rece, un pahar de vin, ceapă şi morcovul tăiate felii, mirodenii, sare şi
piper. Când încep să fiarbă, se ia spuma de 2 — 3 ori. Se acoperă şi se lasă să
fiarbă în clocote mici trei ore. Se scot din scoică şi se servesc calzi, cu
lămâie.
0 comentarii :
Trimiteți un comentariu