6 ouă, 1 albuş, 100 g făină, 1 păhărel
apă caldă, drojdie cât o alună, sare, 200 g ulei pentru prăjit.
Se fierb ouăle tari, se curăţă de coajă şi se taie în două
în lungime. Din timp se pregăteşte astfel aluatul în care vor fi prăjite ouăle:
se cerne făina într-un castron, se face loc la mijloc, se pune o linguriţă de
ulei, un vârf de cuţit de sare şi un păhărel de vin cu apă căldicică în care
s-a muiat drojdla. Se amestecă cu furculiţa până se obţine un aluat fără
cocoloşi, subţire ca o smântână (cantltatea de apă depinde de calitatea
făinii). Se acoperă cu o farfurie şi se lasă să dospească la loc cald 2 — 3
ore. Cu puţin înainte de întrebuinţare, se adaugă un albuş bătut spumă; în
această pastă se pun pe rând jumătăţile de ou, căutând să fie acoperite cu
aluat, se scot şi se prăjesc într-o cratiţă cu ulei, sau cu ulei amestecat cu
untură, bine încins. Se scot pe farfurie şi se servesc cu salată verde. Uleiul
rămas de la prăjit se întrebuinţează la alte mâncări.
0 comentarii :
Trimiteți un comentariu