18 raci mijlocii, 3 l apă, 1 lingură
sare, 3 căţei de usturoi, 6 linguri ulei, 1 ceaşcă mare de orez.
Se fierb racii în apă cu sare. După dorinţă se poate adăuga
în apă zarzavat de supă şi ceapă. Când s-au răcorit, se curăţă de coajă, se
scoate maţul din gâturi, iar acestea împreună cu labele sunt puse la o parte.
De asemenea se pot lăsa la o parte câteva carapace care se umplu la sfârşit cu
orez şi servesc drept garnitură. Se îndepărtează stomacul şi cele două pietre
albe, când există, iar restul de coji se pisează bine în piuliţa de piatră. Se
încing într-o cratiţă trei linguri de ulei, se pun cojile pisate şi când încep
să se rumenească, se sting cu patru ceşti de zeamă în care au fiert racii. Se
lasă să fiarbă bine. Se strecoară zeama printr-o sită fină. Separat se încing
trei linguri de ulei, se pune orezul ales şi spălat şi când începe să se
rumenească, se adaugă două ceşti de zeamă în care au fiert cojile de raci. Se
dă orezul la cuptor 20 — 30 minute şi nu se mai umblă cu lingura. Când este
gata, se dă la o parte şi se amestecă cu labele şi cu o parte din gâturi. Se
adaugă un praf de piper. Se aşază într-o formă de tablă, păstrând câteva
linguri cu care se umplu carapacele. Se răstoarnă din formă pe farfurie şi se
pun împrejur gâturile rămage şi carapacele umplute cu orez.
0 comentarii :
Trimiteți un comentariu