1
varză mare sau 2 mijlocii, 750 g carne macră, 1 felie pâine, 2 cepe, 2 linguri
orez, 100 g untură, sare, piper, mărar tocat, 1 crenguţă mică de cimbru, 1
ardei gras, 6 roşii sau 2 linguri bulion, 1l borş.
Se dă prin maşină carnea de porc sau amestecată, de vacă şi
de porc, şi miezul de la o felie groasă de pâine, muiat şi stors bine. Separat
se prăjeşte în untură ceapa tăiată mărunt. Când începe să se îngălbenească, se
adaugă orezul ales şi spălat. Se prăjeşte uşor şi orezul, se stinge cu puţină
apă, apoi se amestecă cu carnea, se adaugă verdeaţă tocată mărunt, sare şi un
praf de piper. Se desfac foile de la o căpăţână frumoasă de varză. Se taie
cotorul de la fiecare foaie şi se opăresc cu borş, ţinându-le până se moaie. Se
taie foile în bucăţi potrivit de mari şi în ele se înveleşte camea pentru
sarmale. Adevăratele sarmale moldoveneşti se fac mici cât o nucă. Varza rămasă
neîntrebuinţată la sarmale se taie ca tăiţeii mai groşi. Se pune un strat de
varză tăiată în cratiţă, apoi se aşază sarmalele una lîngă alta şi un al doilea
rând, dacă ies mai multe. Între rânduri se aşază felii de roşii. Deasupra se
pune încă un strat de varză tăiată şi un ardei gras, tăiat subţire. Se adaugă
câteva linguri de borş, fiert separat, strecurat şi îndoit cu apă ca să nu fie
prea acru, roşiile tăiate felii sau puţin bulion de roşii sau de ardei şi o lingură bună de untură. Se lasă să
fiarbă pe maşină, apoi se dă la cuptor, la foc potrivit şi se ţin până scade
zeama atât cât trebuie. Sarmalele sunt mult mai bune încălzite, de aceea este
mai bine să fie pregătite din ajun.
0 comentarii :
Trimiteți un comentariu