O
ştiucă de 1 kg, o felie de pâine, 1 lingură de lapte, 1/2 ceaşcă ulei, 2 ouă,
foi de pătrunjel, sare, piper. 1 morcov, 1 ceapă, 4 cartofi mijlocii, 2 l apă.
Se curăţă ştiuca. Se
scoate pielea cu atenţie ca să rămână întreagă. Cine este îndemânatic face o
simplă tăietură pe burtă, apoi cu ajutorul unui cuţit mic şi nu prea tăios,
începe să desfacă pielea, astfel încât la sfârşit pielea rămâne prinsă numai de
cap. Se poate însă tăia de la început capul, apoi se desprinde pielea la gât şi
se scoate de pe peşte ca o mănuşă întoarsă pe dos. Se spală, se freacă cu
puţină sare şi se lasă la o parte. Se desface carnea de pe oase, se trece prin
maşina de tocat, împreună cu miezul de la o felie de pâine muiat în lapte şi
stors. Se freacă totul bine cu ulei, se adaugă ouăle, pătrunjel tocat, piper şi
puţină sare. Se umple pielea de ştiucă bine stoarsă de apă. Se dă forma
peştelui, se coase pe unde s-a umplut şi se aşază la loc. Se pune într-o
cratiţă lungă la fiert, cu apă şi sare, zavat şi cartofi şi toate oasele care
s-au scos din peşte. Se lasă să fiarbă. Se aşază în farfurie şi se toarnă
deasupra puţină zeamă strecurată. Împrejur se pun cartofii şi morcovii fierţi.
Se serveşte rece, cu lămâie, sau caldă cu unt sau cu sos de roşii.
0 comentarii :
Trimiteți un comentariu